Családmorzsák

Fenyőméz és fenyőszirup

Drága ezüstfenyőnket szüreteljük a kertben mindig így tavasszal, amikor eljön a szezonja a fenyőrügyeknek. Bár múlt évben nem csináltam semmit a rügyekből, előtte pedig tettem el, de valahogy olyan kis híg lett az a szirup, úgyhogy abban az évben nem aratott nagy sikert a főzet.

A mostani újításom a fenyőméz, amit szintén már ezer éve akarok eltenni, és ráadásul egyszerű is, hamar megvan, szuper a köhögésre, de állítólag még jobb a torokfájásra, a fenyőrügy mindezeket a benne lévő vitaminok és a rengeteg ásványi anyag miatt éri el. Azt hiszem kedd délután Tomával szedtünk friss hajtásokat a fenyőnkről, akinél mindig olyan rossz érzésem van egyébként, amikor ezt teszem, mert egyrészt nagyon szép és most már elég nagy fa, másrészt meg mindig kicsit úgy érzem, hogy kirabolom egy picit, pedig már többször bebizonyosodott, hogy az, amit leszedünk, ráadásul főleg az alsó ágakról, meg sem látszik és persze fel sem tűnik szerencsére 🙂 . Behozva megmostam a rügyeket, éjszakára papírtörlőn megszárítottam és másnap reggel, még oviba indulás előtt, egy kisebb dunsztos üvegbe Toma rakosgatta bele a hajtásokat,

aki mindenben egyébként a leglelkesebb partner 🙂 , én pedig felöntöttem utána, még a piacról beszerzett termelői hársmézzel. Aztán már nem volt több teendő, mint kitenni az ablakba (még egy kis emelvényt is eszkábáltam alá, hogy jobban érjék a napsugarak),

ahol 1-2 hónapig állnia kell, mert a naptól kioldódnak a benne lévő gyógyító anyagok a mézbe, utána már csak le kell szűrni és üvegekbe tölteni, aztán jól elrakni, hogy megmaradjon a téli időszakra 🙂 .

Fenyőszirupot pedig már többször raktam el, az elsőnél leírtam részletesen a műveletet 🙂 , tényleg nagyon hatásos a köhögésre. Most csütörtök reggel szedtük le a rügyeket

és az éjszakai állás, az napközbeni lett, este álltam neki megfőzni a szirupot, miután már mindenki lefeküdt – ez van, az ilyen időigényes, türelemjátékos műveletekhez legjobb nálunk az éjszaka 🙂 . Bekészítettem persze a gépemen a sorozatomat, úgyhogy pont mint a pitypangméznél fél kézzel kevertem, közben pedig filmet néztem és egész jól szórakoztam 🙂 . Most egy liternyi mennyiség lett, amit két fél literes üvegbe töltöttem és még száraz dunsztban vannak, ahol hagytam őket kihűlni.

Mostanában mindig van valaminek a szezonja, nemsokára érik a bodza, amit jó lenne ismételten nem kihagyni, mert a fiúk nagy, sőt talán legnagyobb kedvence a bodzaszörp 🙂 …

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ismerős ez a kis torkoskodás 🙂 , én is pont erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy jól el kell majd rakni télig, mert akár nálunk is, még a szezon előtt elfogyna 🙂 …

  2. Finta Eniko says:

    Ez az a szirup és méz, ami nagy népszerűségnek örvend itt nálunk : egyik kedvencük, annyira, hogy képesek egy kis torokfájást tettetni, csak azért, hogy kapjanak belőle 😀 jó ötlet, mi is fogunk késziteni ismét!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!