Családmorzsák

Fűzfagombászat

Elöljáróban mondom, hogy nem szedtük le a gombákat, csak lefényképeztük, de ami késik az nem múlik 🙂 . Miután Anikó egyik posztjából kiderült számomra is, hogy sárga gévagomba terem az utcasarkunkon a kis öblünknél (pont ezt nézegettem pár nappal korábban, de fogalmam sem volt róla, hogy mi a neve, arról meg pláne nem, hogy ehető), a tegnapi esőszünetben erről meg is bizonyosodtunk.

20150524_195410

20150524_195425

A kép bal oldalán látszik az is, hogy van ott még, ahol ez terem 🙂 …

20150524_195504

Az interneten azóta kiokosodtam arról is, hogy ezt csirkegombának is hívják, mert az íze rántva inkább a húsra emlékeztet. Viszont azt is írták, hogy a legjobb a narancssárga színűeket leszedni, mert azok még frissek, a többi már keményebb, ezekben már lehetnek különböző benövések a fából, amiket csak ki kell ugyan vágni, de ezek már nem olyan omlósak. Közelebbről megnézve lehet, hogy már ezekben is vannak ilyenek, ki kell próbálni. Eddig is nyitott szemmel bóklásztunk a Duna-parton, de ezentúl még inkább így lesz ez, figyelünk az ártérben lévő fűzfákra is, mert a gévagomba állítólag egész nyáron terem.

Nagyon egyébként sem lehetett elmélyedni a gombászásban, mert volt aki mással volt elfoglalva, például, hogy a környék Keksz kutyáját utolérje,

20150524_195734

és hasonlók…

20150524_195826

20150524_195846

Este nyolc is elmúlt, amire beértünk, pedig még lett volna igény a part melletti felfedezőútra, de szerencsénkre a távoli templom harangjának hangját meghallottuk és ez eltérítette Legkisebbünket ettől a szándékától 🙂 . De csak azután, hogy a távolban megtekintette a templomtornyot (odalátni az egyik részről) és közölte, hogy mindenképpen meg akarja majd nézni a saját szemével is és ahogy ismerem, ezt nem felejti el, szóval kompozhatunk majd hamarosan 🙂 … Itt a legutolsó képen a háttérben pedig a bodzás virít, amit ezen a héten szüretelünk, ha minden jól megy 🙂 …

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Egyébként én sem vagyok az a bátor ebből a szempontból 🙂 , viszont nálunk a piacon hivatalos gombabevizsgáló üzemel, úgyhogy arra gondoltam, hogy előtte azért megnézetem velük, ha szedünk. (Volt már rá egyszer példa, akkor a kertünkben nőtt valami gomba, bevittem és közölték, hogy teljesen mérgező…, ki is irtottuk, ahogy csak tudtuk) Bár a fűzfagombát nem nagyon lehet összetéveszteni a növési helye miatt, az Apunk is rögtön felismerte és mondta is, hogy ehető, de azért szerintem is jobb az óvatosság 🙂 …

  2. teide says:

    Ez olyan, amit én nemigen mernék kipróbálni: mármint saját magunk szedte gombát megenni. Tudom, persze, hogy meg lehet tanulni, meg csak oda kell figyelni, de valahogy ez nekem a mumus.
    Majd számolj be róla, hogy milyen lett! 🙂

  3. De jó Anikó, hogy leírtad ezeket, pont arra gondoltam, hogy megkérdezlek milyen finomságokat szoktál belőle készíteni 🙂 , de kitaláltad a gondolataimat 🙂 . Puszillak!

  4. bneaniko@dunakanyar.net says:

    Igen narancssárgán jó csak a gomba, különben egy rágós tyúkhúsra emlékeztet az állaga!:-) De puhán isteni. Gombás tésztát is szoktam belőle csinálni..nyami..és jól fagyasztható(nem minden gomba jó a fagyasztásra!)
    Szép délutánt Nektek!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!